zaterdag 19 december 2009

Aansluiting over twee kloven. Kan dat?

Via twitter net een artikel doorgespeeld gekregen van Davied Berlo.
Het gaat over "de ambtenaar" die mee doet aan discussies op internet. Het is een reactie op uitspraken van minister Cramer. (Naar mijn mening snapt zij het wel.) Cramer vindt het tijd worden om de oekaze Kok (Ambtenaren blijven buiten de internet discussies.) te vervangen voor meer inmenging van ambtenaren in het openbare publieke debat op het internet.

PM geeft een reactie en raadpleegt heel correct meerdere bronnen en gebruikt hoor en wederhoor. Oftewel de bobo's aan het woord. Heel goed hoor maar toch voel ik een enorme knoop in mijn maag als ik lees dat: Citaat...
Dolstra: ‘Ik ga er vanuit dat ambtenaren die de behoefte voelen iets op een website te doen, contact opnemen met de afdeling Communicatie, zeker als je ziet hoe er op internet gekeken wordt naar het openbaar bestuur. ...einde citaat.

Nou sorry hoor. Als ik de behoefte voel om me ergens tegenaan te bemoeien als mens die toevallig ook ambtenaar is, dan doe ik dat. Ik weet volgens mij prima wat ik wel en niet kan zeggen op het internet.

Maar ook de uitlating van Hoogleraar Communicatie Jan van Dijk.
Citaat...Hoogleraar communicatie Jan van Dijk, verbonden aan de Universiteit Twente en gespecialiseerd in overheidscommunicatie, betwijfelt of inmenging van ambtenaren in internetdiscussies de overheid helpt haar geloofwaardigheid terug te winnen. ‘Het is heel mooi dat de overheid en ambtenaren interesse opbrengen voor discussies op internet, dat ze daardoor weten wat er bij burgers leeft en daaruit hun conclusies trekken. Maar ik denk dat het om een aantal redenen niet de juiste oplossing is.’ Ten eerste, stelt Van Dijk, zijn er heel veel websites met wat hij ‘misinformatie’ noemt: onjuiste informatie zoals de vermeende indianenverhalen over bijwerkingen van de prik tegen de Mexicaanse griep of – een jaar geleden – ophef over de gevolgen van inenting tegen baarmoederhalskanker bij twaalf- en dertienjarige meisjes. ‘Een hoop mensen geloven daarin,’ signaleert Van Dijk. Het is ‘dweilen met de kraan open’ als de overheid zich ermee gaat bemoeien. ‘Ten tweede komt het nogal bemoeizuchtig over en als mensen al problemen hebben met de geloofwaardigheid van de overheid, is het niet heel tactisch daar tegen in te gaan.’ Een derde punt is dat het bij een chattende ambtenaar niet altijd duidelijk is vanuit welke rol hij op internet aanwezig is: om privéredenen of vanuit werk, een argument dat Stordiau ook al aanhaalde. ‘Het is een mooi idee dat je met mensen wilt praten, maar je bent dan heel erg afhankelijk van je geloofwaardigheid.’...einde citaat.
Ben ik als ambtenaar bezig met de geloofwaardigheid van de overheid!?
Als of er een groot masterplan aan het werk is rondom de geloofwaardigheid van de overheid.
Niet wat mij betreft! Ik ben een onderdeel van een verandering waarin ik geloof en vanuit dat perspectief handel ik. De overheid moet beter, sneller en klantgericht gaan werken. Dat wordt niet bereikt met de cultuur waarin de nu zittende "Babyboomers en Generatie-X ambtenaren" zich in vast laten zetten.

Onlangs was er het Digitaal Bestuur Congres. Lef en leiderschap was de titel. Waar het daar veel over ging is het tonen van lef en het nemen van leiderschap op alle niveaus en alle functies. Persoonlijk ondernemerschap van ambtenaren moet worden gestimuleerd.

Tja en bij mij past dan niet een artikel waarin het boekje ambtenaar 2.0 en ambtenaar 2.0 beta zo voorzichtig worden neergezet.

Het lijkt er op dat de kloof tussen de babyboomers en generatie-Y een kloof te veel is. Voorzichtig stapjes zetten en gaan onderzoeken wat een ambtenaar nu wel of niet kan doen op het internet. Nog even en we krijgen een commissie van wijzen over dit onderwerp. Te gek! en dan maar kijken of het vertrouwen in de overheid terug komt. Ik hoop het niet mee te maken.

Gen modificatie door het toepassen van het Y-Gen!
Laatst tijdens een brainstormsessie bij Seats2meet in Utrecht kwamen we op het Y-Gen. Nu lijkt het een geldig excuus te zijn dat babyboomers en generatie-X mensen zich niet meer kunnen aanpassen aan de generatie-Y.
Naar mijn mening Onzin! Modificeer je generatie en pas je aan bij de Y-Generatie.

Al jaren wordt door internet goeroe's de gouden tip gegeven. Ga het beleven en ga het vooral zelf doen!

Toon lef. Zelf blijf ik gewoon mijn mening. Het internet en sociale media zijn er. Web 2.0 bestaat. Net doen alsof het er nog niet echt is, kan gewoon niet. Het haalt ambtenaren gewoon in.
Burgers en politici bewegen zich vrijelijk over het internet en de diverse fora.

Nu zouden er regels moeten komen zodat ambtenaren dat ook mogen?
Nou ja! dat zou toch wat zijn.

Ik doe als ambtenaar op het internet geen politieke uitspraken? Natuurlijk wel. Dit weblog is al politiek. Ik ken echter wel mijn plaats en opereer vanuit respect naar "mijn bestuurders". Ik zal nooit stelling nemen tegen "mijn bestuurders". Want als ik dat niet zou kunnen opbrengen dan was ik 21 jaar geleden al opgestapt als ambtenaar.

Kortom "oude Babyboomers" mede "generatie-x" wees lenig en flexibel en maak bewust de keuze dat je gaat bewegen naar generatie-Y. Hopla het internet op en duik in de sociale media.

De samenleving zal er zeker niet slechter van worden als een ambtelijk apparaat in staat is om alle geledingen daarvan kan blijven volgen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageer op dit blog.