woensdag 24 juni 2009

Nationaal UitvoeringsProgramma Waarom zo moeilijk!

In Nederland wil de overheid van hoog tot laag de dienstverlening verbeteren en de administratieve lastendruk verminderen. Oke daar kan echt niemand op tegen zijn.

Er is een Nationaal UitvoeringsProgramma waar veel van de stappen bijeen zijn gebracht om op die manier prioriteit en planning mogelijk te maken.

Oke, ook daar kan niemand op tegen zijn...

Waarom gaat het hier in dit kikkerlandje dan zooooo langzaam met de verbeteringen.



Een tijdje geleden was ik op een bijeenkomst op Papendal. Daar ging het ook over dienstverlening en een zooi ambtenaren en bestuurders bij elkaar. Zo ook Erica Terpstra en een heleboel topsporters. Jeffry Wammes was daar onder andere ook. Net een beetje hersteld van een enkelbreuk aan beide benen. Kijk die gast weet wat doorzetten is.


Boodschap! Als het even tegenzit, ga niet zitten janken maar sta op en ga door!



Helaas moet ik bekennen dat dit in ambtelijk nederland niet altijd zo wordt beleefd.

Een tegenslag is een reden om het roer weer om te gooien. Een kleine tegenslag is reden om weer te gaan evalueren en herbezinnen. Mischien zitten we toch niet op de goeie weg. Bla Bla Bla.



Ook als het even niet helemaal soepel loopt moeten er verbetertrajecten worden gestart om vooral geen kinken in de kabel te krijgen. We moeten goed communiceren met elkaar en de klant. En we moeten vooral ook leren van onze fouten en reflectie en zelfreflectie toepassen.


Ondertussen gaat het met de meest basale dingen gewoonweg knudde.

Een praktijkdingetje waar we in Nederland ons gewoon druk om maken.
Landelijk zijn we bezig om alle adressen eens en voor altijd goed te regelen. Prima ding toch! Staat in het NUP. In het verleden hebben we zo ook alle namen van personen eens en voor altijd goed geregeld. Dit gaat zo ongeveer in 97% van de gevallen helemaal goed. Kleinigheidje hou je toch maar wat geeft het. In dit land weet je gewoon dat je persoonsgevens wel kloppen.

Fijn toch dat we dat ook voor adressen gaan doen.

Dit betekend dat als een adres éénmaal goed is (Authentiek heeft dat in ambtelijk jargon) dan staat het vast en kan daar niet meer mee geklooid worden.



Nu kan het zijn dat ik mijn schoonvader bij mij in laat trekken en hem in het tuinhuisje laten wonen. Dan bedenk ik gewoon even een huisnummer 16a erbij (zelf woon ik op 16) en dan kan ik makkelijker de post sorteren. Je zou denken. Nee, dat kan toch meer als alles met die adressen landelijk eenmaal op orde is.


Ja wel hoor in dit land wel. Ik kan mijn schoonvader dan op een niet bestaand adres in laten schrijven. De ambtenaar achter het loket zegt dan wel tegen mij. "Dat is geen authentiek adres". Waarop ik dan als klant kan zeggen. Fijn voor je! Maar zoek dat lekker zelf uit. Er is een wet dat je mijn schoonvader in moet schrijven op het adres dat hij opgeeft. WTF! Denkt de ambtenaar. Jazeker dat is wet in Nederland.

Als gemeente moeten de ambtenaren maar uitzoeken hoe ze dat rechtbreien! Rechtbreien ammedooiedoodniet! Toch wel!

We moeten immers als ambtenaren aardig zijn voor onze klanten. Intern moeten we dat gewoon even oplossen. Even later krijgt de beste brave burger een verzoek vanuit het gemeentehuis om zijn verzoek om woningsplitsing in te dienen zodat het adres Authentiek kan worden gemaakt. En dan begint pas het avontuur. Landelijk moet de hele mikmak dan weer worden hersteld.
Ik ben echt benieuwd of dan nog steeds de administratieve lastendruk aan het verminderen zijn. Ondertussen staan er voldoende ambtenaren op om te zeggen dat het allemaal onzin is en dat we gewoon iets nieuws moeten verzinnen.


Waarom nou zo moeilijk!


Wat mij betreft gewoon als overheid duidelijk zijn.
Neen beste klant. Dat zelf verzonnen adres kan dus gewoon niet. Als je dat wilt dan doe je dat maar op de juiste manier. Daar willen we best mee helpen als je dat echt wilt maar we gaan niet onze databases die dadelijk landelijk opereren verklooien aan dit soort fratsen. Ondertussen staat schoonvader gewoon op nummer 16 ingeschreven. Dat is trouwnes ook veel goedkoper voor je want op een zelfstandig woonadres moet je schoonvader ook reinigingsrechten etc etc betalen.


Maar dat zal wel niet aardig genoeg zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageer op dit blog.